Mutiara Kata

Saturday, June 03, 2017

BAHAYA NASI DARI RICE COOKER

Ini adalah fakta pertama yang membuat saya terkesan. Tapi syukurlah kenyataan tersebut hanya kenyataan pembuka Pak Anto saja. Kerana kenyataannya nasi dari rice cooker boleh dimakan. Namun dengan syarat, tidak boleh lebih dari 12 jam di dalam rice cooker dengan keadaan terus terusan dihangatkan.

"Karena nasi yang terus dihangatkan dalam rice cooker, kalau lebih dari 12 jam ia akan berubah menjadi racun”, kata Pak Anto memperingatkan. Sehingga ketika memasak nasi dan sudah masak, ia menyarankan untuk mengeluarkan nasi tersebut dari rice cooker dan dipindahkan saja di tempat nasi.

Ia melanjutkan, “Nasi yang baik adalah nasi yang dimakan saat sudah dingin, bukan nasi hangat. Kerana nasi dingin memiliki kadar gula yang lebih rendah.”.
Inilah mengapa sekarang banyak anak2 menderita diabetes. Kerana mereka terbiasa makan nasi hangat dari rice cooker. Beza dengan orang zaman dahulu yang dimasak di periuk biasa kemudian jika sudah matang akan diletakkan di tempat nasi. Dengan demikian nasi tidak terus menerus dihangatkan.

Saya dan keluarga sering makan di luar. Jadi kadang2 masak nasi tapi tidak ada yang makan, jadi rice cooker akan jalan terus. Besoknya kadang2 nasi baru terjamah. Hm … yang jelas saya sering sekali meletakkan nasi di rice cooker lebih dari 12 jam.
Sekarang sejak mengetahui ttg bahayanya, sesudah nasi masak, rice cooker akan saya matikan dan nasi saya dinginkan.

Semoga bermanfa'at utk semua....

Info lanjut
KURANGKAN NASI DAN GULA ERTINYA KURANGKAN PENYAKIT DI MASA TUA.

"KARBOHIDRAT DAN GULA ADALAH IBU DARI SEGALA PENYAKIT."

ANDA MUNGKIN TIDAK MENDUGA BAHWA DISAMPING PERUT BUNCIT, PENGAMBILAN BERLEBIH NASI DAN GULA AKAN MEMBUAT TUBUH ANDA OBESITI :

1. TRIGLISERIDA,
2. KOLESTEROL,
3. HIPERTENSI,
4. JANTUNG KORONER HINGGA ...
5. DIABETES KRONIK ...

DR YU ZONGXIAN MENEKANKAN, KALAU SEORANG YANG MENERIMA BERITA INI LALU LALU MENGIRIMKAN KPD 10 ORANG LAIN, MAKA SETIDAKNYA ADA SATU NYAWA YG  BOLEH DISELAMATKAN...

SAYA SUDAH MELAKUKAN TUGAS SAYA, SEMOGA ANDA JUGA BISA MEMBANTU MELAKUKAN  TUGASMU.
TERIMA KASIH !!!

INSTITUT PENCEGAHAN CANCER MENGUMUMKAN RANKING SAYURAN ANTI CANCER :

01: UBI JALAR DIMASAK 98.7%
02: UBI JALAR MENTAH. 94.4%
03: ASPARAGUS. 93.9 %
04: BROCCOLI, 92.8%
05: KUBIS/CABBAGE. 91.4%
06: KEMBANG KOL. 90.8%
07: SELEDRI. 83.7%
08: TERONG. 74.0%
09: PAPRICA. 55.5%
10: WORTEL. 46.5%
11: GOLDEN CAULIFLOWER/KMBG KOL 37.6%
12: CAPSELLA/SHEPHERD'S PURSE 35,4%
13: KOL/KOHLRABI. 34.7%
14: MUSTARD. 32.9%
15: BRASSICA JUNCEA. 29.8%
16: TOMATO. 23.8%

TIPS UTAMA :

* SEMUA KENTANG MENGANDUNGI KOLAGEN, TERUTAMA UBI JALAR KUNING PALING BANYAK.

* SEDANGKAN BAHAN ANTICANCER PALING BANYAK ADALAH :
* UBI JALAR UNGU DAN
* JUICE LEMON HANGAT TANPA GULA.

@ PENEMUAN RESEPI BARU DARI NEGERI CHINA : BAGI YG BERPENYAKIT DIABETES SEMOGA TAK USAH SUSAH2 BEROBAT LAGI. CUKUP DGN MEMBLENDER :
* 12 BATANG KACANG PANJANG DI CAMPUR
* 1 BUAH TOMATO MERAH.
MINUM DIHABISKAN LANGSUNG.
BUAT 2X SEHARI. SILAKAN CEK KADAR GULANYA ESOK HARI,  DIJAMIN LANGSUNG TURUN KADAR GULANYA. SUDAH BANYAK YG MEMBUKTIKAN, MUJARAB TANPA PANTANGAN MAKAN LAGI.

BANTU KIRIMKAN BERITA INI KE KENALAN ANDA. BANTU MEREKA YG SAKIT DIABETES AGAR SEMBUH

Jangan disimpan saja, Siapa tau bisa menyelamatkan sahabat kita

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails